среда, 6. јануар 2016.

Zaštita očiju od Sunca sa naočarima

Zaštita očiju od Sunca sa naočarima
Zaštita očiju od Sunca sa naočarima
Da biste zaštitili oči od štetnog sunčevog zračenja, sunčane naočare treba da blokiraju 100 % UV zraka. Kao što sunčevi ultravioletni (UV) zraci mogu da oštete kožu, tako isto mogu da nanesu povrede sočivu i rožnjači. 

UV zračenje povećava šanse za dobijanje katarakte, koja baca senku na sočivo i prouzrokuje smanjenje vida. Takođe se povezuje i sa degeneracijom makule, dela mrežnjače koji je zadužen za oštar vid, koja se može lečiti ali je neizlečiva bolest.

Dugotrajno izlaganje UV zračenju može dovesti do katarakte, raka kože oko očiju i drugih poremećaja oka. Ukratko, preterana izloženost UV zračenju usled dnevnih aktivnosti, uključujući refleksiju sa snega, pločnika i drugih površina, može da dovede do opekotina prednje površine oka, slično opekotinama na koži. 

Ramovi koji prianjaju uz lice pružaju najbolju zaštitu, tako što ograničavaju zalutale sunčeve zrake da dopru do vaših očiju iznad i iza periferije stakala vaših sunčanih naočara. 

Postarajte se da izaberete sunčane naočare koje blokiraju UV zrake. Nemojte da vas povuče boja ili cena. Sposobnost da blokiraju UV svetlost ne zavisi od cene ili od toga koliko su tamne naočare. 

Nosite siva stakla zato što smanjuju intenzitet svetlosti bez da menjaju boju objekata, pružajući vam najprirodnijij izgled boja. Boja stakala je stvar ukusa, dok je najbitnija odlika sunčanih naočara koliko UV radijacije apsorbuju. 

Ne zaboravite na zaštitu dece i tinejdžera. Oni obično provode više vremena na suncu od odraslih. Dečje sunčane naočare su sad pristupačne u nizu raznobojnih dizajnova, od kojih su mnoge dizajnirane po stilu za odrasle.