среда, 20. јануар 2016.

Kako da izaberete sunčane naočare za decu?

Naočare za decu
Naočare za decu
Deca umeju da budu prilično gruba i nemarna u igri. Mogu da polome, razbiju ili nagaze naočare, a naočare mogu i da napuknu. Slomljene naočare iamju oštre ivice koje predstavljaju potencijalnu opasnost od povrede oka ili lica. Veoma je važno naći naočare za sunce koje pružaju sto procentnu zaštitu od sunca, a pritom su bezbedan i pametan izbor za razdragano dete.

Većina roditelja bez razmišljanja nanose deci losion za zaštitu od sunca, ali da li su tako brižni i  kad je u pitanju zaštita očiju?

Za vreme latnjih meseci deca su često napolju, uživajući u toplom vremenu i suncu, bilo da su na plaži ili u dvorištu. Nije dovoljno navući im majicu, natući im šešir i politi ih kremom za sunčanje. UV zraci imaju podjednako štetan efekat na dečje oči kao i na njihovu kožu. U proseku, deca se izlažu suncu tri puta više od odraslih zbog vremena koje provode napolju igrajući se.

Na šta treba da obratite pažnju pri kupovini sunčanih naočara za decu?
•    Pustite njih da biraju. Niste vi oni koji će ih nositi ili slušati komentare druge dece. Verovatnije je da će ih nositi ukoliko ih oni sami izaberu. 
•    Pregledajte stakla. Proverite da stakla nisu ogrebana ili iskrivljena i da li imaju neko oštećenje koje može poremetiti vid. Veoma mala deca ne umeju da se žale na oštećene naočare, tako da je na vama da proverite ispravnost naočara pre nego što ih kupite.  
•    Udvostručite zaštitu. Naočare za sunce blokiraju samo zrake koji prolaze direktno kroz stakla. Koža oko očiju ostaje podložna sunčevim zracima koji ulaze sa strane ili sa vrha, ili se odbijaju od snega, peska, vode itd. Dobra zaštita su šeširi sa širokom ivicom, koji blokiraju zrake koji dolaze odozgo ali i one koji dolaze sa strane, dok istovremeno štite i lice i vrat. Boravak u hladu za vreme sati kada sunce greje najjačim intenzitetom, između 10 ujutru i 4 popodne, pruža još jedan nivo zaštite. 
•    Nađite naočare za sunce koje blokiraju 99-100 % i UVA i UVB zrakova. Kupite one na kojima je naznačeno koji procenat UVR zaštite pružaju. Što više kože pokrivaju, to bolje, pa potražite velike naočare koje što više pokrivaju.
•    Koristite stakla za igralište. Deca trče, sapliću se i odbijaju se od stvari neverovatnom brzinom. Njohove sunčane naočare treba da budu u skladu sa njihovim načinom života. Nađite stakla koja su otporna na udarce, ogrebotine i koja ne iskaču iz okvira. Izbegavajte staklena sočiva, osim ukoliko ih je doktor prepisao; plastična su sigurnija. okvir bi trebalo da bude savitljiv ali nelomljiv. Postarajte se da naočare udobno leže uz lice.  

Pogledajte veliki izbor dečjih sunčanih naočara za sunce po pristupačnim cenama na NaočareOnline.com.