четвртак, 14. јануар 2016.

Kako da znate da li su naočare za sunce lažne ili original?

Mnogi sajtovi na internetu prodaju naočare za sunce. Većina tvrdi da su original, neki ne kažu baš original ali Vas navedu da mislite da su replike u stvari original. Zapravo, trebalo bi biti pametan kupac pa da znate kom sajtu se može verovati. Ovaj vodič će vam pomoći da primenite dobru procenu kada određujete koji sajt prodaje originale:

•    Reklamacioni postupak: Klonite se sajtova koji ne primaju reklamacije.

•    Obratite pažnju na način izražavanja. Mnogi zvanični prodavci, koji prodaju originalne naočare za sunce će naglasiti da je ono što oni prodaju original. Tako da, obratite pažnju na garanciju originala.

•    Kvalitet: Ako neki veb sajt tvdi da su njihove naočare „visokog kvaliteta“, onda to može biti razlog za brigu. Naočare sa imenom dizajnerskog brenda su brendirane sa razlogom – brend garantuje konstantan kvalitet. Ovakvi sajtovi možda govore o kvalitetnim lažnjacima. 

Naočare: original ili kopija
Naočare: original ili kopija
•    Pogledajte fotografije pakovanja. Ganc nove naočare za sunce su uvek spakovane u kutiji u kojoj se nalazi i pakovanje za čišćenje i garantni list. Ne verujte prodavcima koji ne obezbeđuju ove stvari. Jedini slučaj kada prodavac može da prodaje naočare bez ove dve stvari je kada naočare nisu ganc nove a to onda i ne može biti dobra kupovina.

• Ponekad na lažnim „dzajnerskim“proizvodima može da piše „po inspiraciji dizajnera“.  Ne padajte na ovaj trik; oni to kažu samo da bi izbegli nevolje. 

•    Garancija: Veb sajt koji prodaje originalne naočare za sunce će uvek obezbediti garanciju originala. Ako je nema, ne bi trebalo da uzimate taj sajt u ubzir. 

•    Pazite se lažnih pakovanja. Pošto su mnogi prodavci prevaranti svesni onog što kupac prvo pogleda pri kupovini, oni pokušavaju da falsifikuju kutiju ili koriste kutiju drugog modela. 

•    Pogledajte kod na unutrašnjoj strani rama za naočare. Kada to vidite pogledajte dizajnerski sajt i proverite da je broj modela originalan, da je aktuelan stil, odgovarajuća boja itd. 

•    Pazite se ako je ponuda previše dobra da bi bila istinita. 

•    Pretraga. Razmotrite pretragu koju je posao zahtevao da biste došli do dobre ponude kada je nađete. U eri interneta svaka kompanija koja proizvodi i prodaje naočare za sunce ima svoj veb sajt. Tebalo bi da iskoristite prednosti toga. 

•    Budite oprezni ako aukcijski prodavac koristi zvanične fotografije preuzete od dizajnera. Oni su možda samo kopi pejstovali fotografiju a vama prodaju nešto što samo izgleda slično. Proverite da trgovac ne koristi zvanične fotografije. U slučaju da koristi zatražite mu da vam putem emaila pošalje nekoliko pravih fotografija. Kada dobijete fotografije, dobro ih pogledajte kako vam ne bi promaklo nešto neobično.  

•    Preskočite bilo koji artikl sa rečima poput „-stil“u nazivu. Ta reč je prosto siguran znak da je proizvid lažan. 

•    Pitajte prodavca da li je artikl 100% original, i da li će vam oni ako utvrdite da nije vratiti novac i platiti troškove dostave. Ako kažu ne, onda bi trebalo da se čuvate.  

•    Kada god kupujete onlajn važno je da se zaštitite. Uvek kupujte dizajnirane naočare za sunce iz radnji koje jasno prikazuju kontakt detalje i matični broj kompanije na svom sajtu. Pravi onlajn prodavci moraju da poštuju određena pravila, a jedno od njih je obaveza da imaju postupak povraćaja novca koji je u skladu sa zakonima prodaje na daljinu. Obavezno pročitajte sve o njihovom načinu dostavke i reklamacijama, uslovima, kao i o zaštiti privatnosti pre nego što obavite kupovinu.