петак, 1. јануар 2016.

Biranje boje stakla za sunčane naočare



Biranje boje stakla za sunčane naočare
Biranje boje stakla za sunčane naočare
Boja stakala za sunčane naočare ne samo da utiče na vaš modni stil, već utiče i na to kako opažate kontrast i kako razlikujete boje. Neke boje pojačavaju kontrast, što može biti korisno, ali to može uticati i na razlikovanje boja, što može biti problem (kada vozite, na primer, i treba da jasno razlikujete boje na semaforu). Neke naočare za sunce dolaze sa zamenljivim staklima tako da lako možete da promenite boju, u zavisnosti od onoga šta radite.

Evo nekoliko saveta kako da izaberete odgovarajuću boju stakala za različite aktivnosti:

·         Crvena/ narandžasta stakla su dobra za sportove na snegu, ali samo kada je tmuran dan.     Ako ste lovac, narandžasta stakla su dobra za pokretne mete koje su na otvorenom.
·         Ljubičasta stakla su dobra za lovce koji treba da vide pokretnu metu na zelenoj pozadini.
·         Bakarna stakla će smanjiti uticaj neba i trave na golf lopticu.
·         Plave i zelene naočare povećavaju kontrast žute teniske loptice.
·    Braon stakla delimično povećavaju kontrast tako što blokiraju deo plave boje spektra. Dobra su za sportove na snegu. Takođe su generalno dobra i za lov po jakoj svetlosti, na otvorenom.
·      Boja ćilibara/žuta stakla značajno povećavaju kontrast tako što blokiraju veći deo ili svu plavu boju spektra, i to ih čino popularnim među lovcima koji imaju koristi od kontrasta kada gledaju u mete na nebu. One su pak loše za sve aktivnosti koje zahtevaju dobro razlikovanje boja (kao što je vožnja!).