среда, 23. март 2016.

Šta su polarizovana stakla?

Šta su polarizovana stakla
Šta su polarizovana stakla
Polarizovane naočare za sunce su specijalne naočare dizajnirane da smanje odsjaj i povećaju osetljivost na kontrast. Odsjaj uništava pravu boju objekata i čini da ih je teže razaznati. 

Nasuprot tradicionalnim sunčanim naočarima, polarizovane naočare selektivno blokiraju odsjaj umesto da zamute celo vidno polje. Tradicionalne sunčane naočare mogu da smanje odsjaj, ali one takođe blokiraju fine detalje u okruženju, što je posledica boje koja se koristi za farbanje stakala.

Polarizovana stakla su napravljena od providnih matetrjala, obično stakla ili plastike, koji blokiruju izvesne tipove svetlosnih talasa.  Sunčane naočare, kao i stakla na objektivu kamere ili fotoaparata su često polarizovane kako bi smanjile odsjaj sa površina, na primer svetlost koja se odbija sa površine jezera ili haube automobila. Kao što venecijaneri kontrolišu količinu svetosti koja ulazi kroz prozor, polarizacija blokira i do 50% svetlosti koja prolazi kroz stakla naočara. Osoba koja nosi ovkva stakla u većini slučajeva vidi jasno, ali polarizovana stakla smanjuju svetlost i svetlosni odsjaj.

Kako funkcionišu?

Kada se svetlost odbije sa površine, njeni talasi su najjači u određenom pravcu, obično horizontalno, vertikalno ili dijagonalno. To se naziva polarizacija. Sunčeva svetlost, koja se odbija sa površine kao što je voda, put ili metal se obično reflektuje horizontalno, i pogađa oči posmatrača intenzivno stvarajući odsjaj. Većina polarizovanih stakala na naočarima su prekrivena veoma tanušnim vertikalnim trakama koje dopuštaju da samo vertikalno zakrivljena svetlost ulazi u oči. Odsjaj se eliminiše zato što horizontalni svetlosni talasi ne mogu zaobići vertikalni filter.

Stakla mogu biti polarizovana do različitog stepena i na različite načine. Većina jeftinih polarizovanih naočara imaju tanak film koji je nanešen na obe strane stakala, dok je u mnogim kvalitenijim staklima taj film nanešen između dva sloja stakla, što sprečava da se ogrebe ili izbriše. Da dodamo da što je gušći fim, to više polarizacije obezbeđuje.

U današnje vreme, polarizovane sunčane naočare postaju sve popularnije među sportistima, uključujući skijaše, golfere, bajkere i džogere, kao i javnost uošte. Iako su skuplje nego tradicionalne naočare za sunce, polarizovane sunčane naočare efektivno smanjuju odsjaj sa raznih drugih površina pored vode, kao što su sneg i staklo. Vozači takođe imaju korist od polarizovanih stakala, pošto postoje specijalna stakla koja smanjuju odblesak sa površine puta.