среда, 2. март 2016.

Polarizovane ili nepolarizovane?

Polarizovane vs nepolarizovane?
Polarizovane vs nepolarizovane?
Jedno od glavnih pitanja sa kojim se ljudi sreću pri kupovini sunčanih naočara je: koja je razlika između polarizovanih i nepolarizovanih stakala.

Skoro svaki par naočara za sunce pruža vašim očima bar nekakvu zaštitu od oštrih sunčevih zraka. 

Nivo zaštite se u mnogome razlikuje, ali čak i par najjeftinijih naočara u boji će vam pružiti zaštitu za oči. Polarizovana stakla idu korak ispred od nepolarizovanih stakala. Polarizovana stakla su specijalno dizajnirana da zaštite oči od horizontalnog bleska sunca. Setite se bleska kada sunce udari o haubu vaših kola. Sa nepolarizovanim staklima, taj blesak će direktno pogoditi vaše oči. Iako će biti zatamnjen u poređenju sa gledanjem u taj blesak bez naočara, ipak će zasvetleti u vašim očima. Polarizovana stakla filterišu taj blesak, štiteći vaše oči,  olakšavajući vam da vidite.

Polarizovna stakla se koriste da blokiraju intenzivnu svetlost koja se reflektuje sa ravnih površina. Sunčane naočare koja se prave sa polarizovanim staklima mogu da blokiraju odblesak zato što su vertikalno polarizovane, dok je svetlost koja se odbija sa ravnih površina horizontalno polarizovana. Nepolarizovana stakla imaju tamnu nijansu i smanjuju intenzitet svetlosti.

Polarizovana stakla možda imaju svoje prednosti, ali nisu za svakoga. Neki skijaški entuzijasti misle da ona otežavaju razaznavanje uspona i nizbrdica više nego nepolarizovana stakla. Drugi se pak ne voze toliko i ne provode vreme baveći se sportovima napolju da bi posezali za polarizovanim staklima koja vrede više.